RSS
 

Zwierzęta najbardziej spokrewnione ze zwykłą krową.

11 lis

Każdy ma jakąś kuzynkę, ciocię, czy kogoś innego z rodziny. Podobnie działa systematyka zwierząt. Zwierzęta są dokładnie „poukładane”. Bydło domowe należy do rodziny pustorogich. Każdy inny gatunek należący do tej rodziny nazwiemy kuzynem krowy. Gdyby jednak poszperać w książkach, to dowiemy się, że do pustorogich zaliczamy tyle gatunków, że nie sposób tutaj ich wymieniać, dlatego postaram się przedstawić tylko wszystkich przedstawicieli rodzaju bydłowatego (Bos) i wybranych z plemienia byków (Bovini).

Najbliżej spokrewniony z krową jest wymarły tur (Bos primigenius), ponieważ to od niego pochodzi dzisiejszy gatunek bydła domowego. Dzielił się on na tura wielkiego i krótkorogiego. Z obecnych krów najbardziej tura wizualnie przypomina rasa Heck. Przodek krowy został dokładniej opisany w starszym artykule – [LINK].

Do rodzaju Bos również należy banteng (Bos javanicus), który pochodzi z Azji. Zamieszkuje górskie lasy Półwyspu Indochińskiego, Borneo, Jawy i Bali. Jego ubarwienie charakteryzuje się białymi nogami i ciemną resztą ciała. Gatunek ten jest aktywny nocą, bardzo płochliwy i dziki. Żyje w stadach 10-30 sztuk. Osiąga 180-200 cm długości, wysokość w kłębie 130-170 cm, ciężar 500-900 kg. Ma doskonale rozwinięty zmysł węchu i słuchu. Żywi się trawą, liśćmi i pędami bambusa. Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem, umieszczony na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN.

Gaur (Bos gaurus) to brązowoczarny, dziko żyjący ssak. Zamieszkuje głównie górskie lasy południowej i południowo-wschodniej Azji, a przede wszystkim Indie. Jego udomowiona forma to gajal. Jest to największy gatunek dzikiego bydła. Gaury prowadzą osiadły tryb życia. Dobierają się w stada liczące najczęściej 10-12 osobników. Zwierzęta te żywią się trawą i liśćmi. Mierzą zazwyczaj 170-210 cm w kłębie i ważą średnio tonę. Śpią około 1 godziny na dobę.

Gajal (Bos frontalis) to udomowiona forma gaura. Hoduje się go w Birmie i Indiach. Cechuje go czarnobrunatne ubarwienie sierści i jaśniejsze nogi. Osiąga wysokość ciała do 160 cm, ciężar do 1000 kg. Krzyżowany z bydłem domowym daje płodne potomstwo. Został już wcześniej przeze mnie opisany jako rasa – [LINK].

Bawół domowy (Bubalus bubalis) jest udomowioną formą bawoła indyjskiego. Występuje głównie w Azji i Afryce, ale również w Australii, obu Amerykach i Europie. Jego ciało jest pokryte rzadkimi, sztywnymi włosami o barwie białej, brązowej, łaciatej, brunatnoczarnej lub szaroczarnej. Osiąga wysokość do 180 cm przy masie 600-1000 kg. Wybiera tereny bagniste z bogatą roślinnością. Gatunek ten został wcześniej opisany – [LINK].

Bawół indyjski, rzeczny, wodny, arni (Bubalus arnee) to przodek bawołu domowego. Żyje dziko w Indiach, na Cejlonie i Borneo na terenach rzadkich lasów lub bagiennych. Ubarwienie brunatne lub czarne. Wysokość w kłębie do 2 m. Ciężar ciała do 1200 kg. Posiada największe rogi wśród dziko żyjących zwierząt (rozpiętość rogów nawet 4,24 m). Gatunek ten jest zagrożony wyginięciem.

Bawół afrykański, kafryjski, przylądkowy (Syncerus caffer) „dzieli się” na 4 podgatunki (afrykańskiego, krótkorogiego, brachyceros i mathewsi). Występują one głównie w południowej części Afryki. Ich maść od jasnej z wiekiem przemienia się w czarną. Samice posiadają wypustkę rogową w masywnych rogach. Ważą 500-900 kg, przy wzroście 140-170 cm. Gatunek ten żyje wśród licznych stadach. Żywią się trawami, sporadycznie bulwami.

Jak (Bos mutus – nieudomowiony, Bos grunniens – udomowiony) występuje w Tybecie, Indiach i Chinach. W stanie dzikim ich maść ogranicza się do brązowego lub czarnego, natomiast jego udomowione formy mogą posiadać łaty. Skupiają się w małych stadach. Ciekawym może być, że jaki nie muczą. Osiągają wysokość 160-200 cm, a wagę 225-1000 kg (udomowione są znacznie mniejsze od dzikich, stąd ta różnica). Zostały one już wcześniej przeze mnie opisane jako rasa – [LINK].

Żubr (Bison bonasus) dzieli się na 3 podgatunki (nizinny, górski i karpacki). Żubry zjadają wiele gatunków roślin, w tym również żołędzie. Można je spotkać w Europie, m.in. w Polsce. Żyją w stadach liczących kilka lub kilkanaście sztuk, złożonych z jednego dorosłego byka. Ich sierść jest kasztanowo-brunatna. Osiągają wagę 320-700 kg, a wysokość w kłębie 152-172 cm. Hybryda żubra z bydłem też została przeze mnie opisana – [LINK].

U bizona, żubra amerykańskiego (Bison bison) można wyróżnić 2 podgatunki, bizona leśnego i preriowego. Gatunek ten wstępuje na preriach i w lasach Ameryki Północnej. Żywi się trawami, tak jak wszystkie przeżuwacze. Jego masa waha się w granicach 450-1000 kg, a wzrost 160-200 cm. Można go krzyżować z jakiem – hybryda yakalo. Hybryda bizona z bydłem została już przeze mnie opisana jako rasa – [LINK].

Zebu (Bos indicus) możemy spotkać w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. Zebu należą co prawda do gatunku bydła domowego, ale różnią się specyficznym wyglądem od krów europejskich. Poszczególne rasy znacznie różnią się od siebie, stąd znaczne różnice we wzroście (od 70 cm do 160 cm), masie (do 700 kg) i umaszczeniu (płowe, jasnożółte, czerwone, szare, czarne, plamiste). Zebu zostało już wcześniej przeze mnie opisane jako rasa – [LINK].

Kuprej (Bos sauveli) występuje na Półwyspie Indochińskim. Żyje w stadach liczących  20 osobników pożywiając się trawami. Ich sierść jest barwy czarnej, szarej lub brunatnej. Osiągają wzrost 170-190 cm, a masę ciała 600-910 kg. Jest to gatunek krytycznie zagrożony wyginięciem, być może ich liczebność jest niższa niż 50 sztuk.

Tutaj przedstawiam systematykę gatunków blisko spokrewnionych z bydłem domowym.

  • Plemię: Bovini
    • RodzajBubalus
      • bawół indyjski (Bubalus arnee)
      • bawół domowy (Bubalus bubalis)
      • anoa nizinny (Bubalus depressicornis)
      • anoa górski (Bubalus quarlesi)
      • bawół mindorski (Bubalus mindorensis)
    • RodzajBos
      • tur (Bos primigenius) †
      • banteng (Bos javanicus)
      • gaur (Bos gaurus)
      • gajal (Bos frontalis)
      • jak (Bos mutusBos grunniens)
      • kuprej (Bos sauveli)
      • bydło domowe (Bos taurus)
    • RodzajPseudoryx
      • saola (Pseudoryx nghetinhensis)
    • RodzajSyncerus
      • bawół afrykański (Syncerus caffer)
    • RodzajBison
      • bizon (Bison bison)
      • żubr (Bison bonasus)

Podkreślone zostały gatunki, które nie zostały przeze mnie opisane.

Mam nadzieję, że przybliżyłam Wam choć trochę rodzinę krów. :)

 
Komentarze (4)

Napisane przez w kategorii Ciekawostki :)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Wulf

    12 listopada 2016 o 23:51

    Chylę czoła przed krowią wiedzą! Jak dla mnie, to jest blog dekady.

     
  2. ~Kinga

    18 stycznia 2017 o 23:13

    Świetny blog! Zainspirował mnie do stworzenia prezentacji o kuzynach bydła domowego na zaliczenie z… bydła, taki mam przedmiot na zootechnice :)
    Zauważ jednak błąd który zgłaszam-> JAK może mieć maksymalną długość ciała 400cm, ale nie wysokość. 4m wysokości to by było szaleństwo :P
    Pozdrawiam :)

     
    • Kocham krowy

      19 stycznia 2017 o 18:37

      Miało być chyba do 200 cm :P To chyba literówka, przepraszam! :D Już zmieniam :)