RSS
 

Wołowina

Wołowinę pozyskuję się z krów mlecznych jak też i mięsnych. Również z byków i wszystkiego co zalicza się do gatunku bydła. Mięso z krów jest „produktem ubocznym” przemysłu mlecznego, dlatego nie skupię się na nich tutaj. Ich żywot został opisany na podstronie Mleko – produkcja.

W hodowli bydła mięsnego dominuje chów ekstensywny. Oznacza to, ze takie krowy przez cały czas (również zimą) pasą się na pastwiskach. Są z reguły naturalnie zapładniane pierwszy ras w wieku ok. 16 miesięcy. Po porodzie zwykle mają stały kontakt z dzieckiem aż do jego sprzedaży. Byczki, jeśli są odchowywane przez tego samego rolnika (co się często zdarza) są sprzedawane dopiero w wieku 2 lat, ale do rzeźni. Niektóre są sprzedawane do innych hodowców w wieku ok. miesiąca. Jałówki zostawia się zwykle do rozrodu i, podobnie jak matki, żyją na gospodarstwie 8-10 lat. Co roku rodzą cielęta.

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Zbigniew

    21 lipca 2015 o 21:40

    Koszmarnym uczuciem jest patrzenie na pięcioletnią krowę, która wygląda i zachowuje się jak staruszka, a przed sobą ma tylko rzeźnię, z widocznym trudem utrzymuje się na nogach, a oprowadzająca kobieta radośnie informuje, za jaki mniej więcej okres czasu zwierzę zostanie zamordowane.

     
    • Kocham krowy

      22 lipca 2015 o 11:46

      Też zawsze nad tym ubolewam.. Krowy średnio po 6 latach są sprzedawane do rzeźni, a przecież te zwierzęta w naturalnych warunkach żyją nawet 25 lat.
      Bo przecież „najważniejsze”, żeby jałówka już w wieku 14 miesięcy została zacielona, gdyż wtedy zdąży więcej mleka wyprodukować :(

       
  2. ~Wrog

    16 marca 2017 o 14:13

    Biedactwa malutkie :(