RSS
 

Rasy

Bydło typu mlecznego cechuje znacznie większa zdolność do produkcji dużych ilości mleka, natomiast mała do produkcji mięsa. Sylwetka krowy oglądana z boku lub z góry przypomina wydłużony trójkąt. Głowa wyróżnia się kształtną budową i suchą tkanką. Szyja jest długa i cienka, ale dobrze umięśniona. Klatka piersiowa stosunkowo płytka i płasko ożebrowana, brzuch pojemny. Kości miednicy rozstawione szeroko, w związku z tym tylna partia tułowia jest szeroka i głęboka, co stanowi warunek dobrego zawieszenia wymienia. Wymię kształtne i pojemne, o przewadze tkanki gruczołowej i żyłach mlecznych dobrze wykształconych. Skóra cienka, łatwo przesuwania, pofałdowana na szyi. Kończyny cienkie, długie i suche, tylne szeroko rozstawione, co też sprzyja dobremu zawieszeniu i rozwojowi wymienia.

Bydło typu mięsnego cechuje duża przydatność do opasu, natomiast mała do produkcji mleka. Posiada beczułkowatą budowę ciała. Tułów raczej krótki, ale szeroki i głęboki, doskonale umięśniony, zwłaszcza mostek i zad, wskutek czego sylwetka ma kształt prostokąta. Głowa mała i jakby skrócona, szyja krótka i gruba. Kończyny również krótkie i grube. Skóra gruba i trudno przesuwalna wskutek obfitej podskórnej tkanki tłuszczowej. Charakterystyczną cechą bydła typu mięsnego jest to, że mięśnie dostarczające najcenniejszego mięsa są dobrze wysklepione i zawierają dość dużo tłuszczu śródmięśniowego, co nadaje mięsu odpowiednią soczystość i dobry smak.

Bydło typu kombinowanego mięsno-mlecznego zwykle posiada zdolność w obu tych kierunkach użytkowych, z nieznaczną przewagą zdolności do produkcji mleka, a mleczno-mięsnego — do produkcji mięsa. Wydajność w obydwu tych kierunkach produkcji utrzymuje się zwykle u tego typu użytkowego na zadowalającym poziomie. Odznacza się on pośrednimi cechami budowy. Ma dobrze rozwinięte wymię, ale także dobrze umięśnioną partię grzbietową i zad, chociaż mięśnie te nie są tak wyraźnie wysklepione jak u bydła typu mięsnego. Tułów jest dość masywny, średnio długi, szeroki i głęboki, dobrze rozwinięty, zarówno przód, jak i zad, kończyny średnio długie i mocne. Dobre umięśnienie, a jednocześnie dobrze rozwinięte wymię świadczy o dużej zdolności do produkcji zarówno mleka, jak i mięsa.

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~wid

    28 lutego 2016 o 12:15

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_cattle_breeds na tej stonie masz wyszystkie rasy

     
    • Kocham krowy

      29 lutego 2016 o 16:55

      Tam jest tyle błędów (np. niektóre rasy są wymienione kilkakrotnie, tylko w innym języku), że szkoda gadać :P

       
      • ~Szymon

        25 kwietnia 2016 o 22:37

        Ja pamiętam tę miłą konwersację z Tobą na temat krówek :)

         
      • Kocham krowy

        6 maja 2016 o 12:35

        Ja niestety nie, możesz mi przypomnieć? :P

         
  2. ~dawid

    1 marca 2016 o 16:03

    też lubie krowy więc może opracujesz wiecej ras ok

     
    • Kocham krowy

      1 marca 2016 o 17:18

      Póki co się na to nie zanosi, ale w przyszłości z pewnością poszerzę tą listę :)

       
      • ~dawid

        1 marca 2016 o 18:32

        bardzo kocham krowy lubię je po prostu lubie

         
        • Kocham krowy

          15 marca 2016 o 16:06

          Bratnia dusza ♥ :D

           
          • ~dawid

            8 kwietnia 2016 o 18:47

            ile masz całego bydla bo ja ok 60

             
          • Kocham krowy

            24 kwietnia 2016 o 08:30

            Łącznie 7 sztuk :P

             
          • ~Dawid

            26 kwietnia 2016 o 18:39

            trochę mało jak na dziszejsze czasy

             
          • Kocham krowy

            6 maja 2016 o 12:34

            Może i mało, ale za to jakie są wspaniałe! :D

             
          • ~Dawid

            6 maja 2016 o 16:08

            moje też wspaniałe