RSS
 

Krowy zostały udomowione w Azji 8000 lat temu.

23 kwi

Dzikim przodkiem bydła domowego jest tur, a ostatni przedstawiciel tego gatunku zginął w Polsce, w puszczy jaktorowskiej w 1627. Udomowienie bydła miało miejsce w wielu ośrodkach oraz odbywało się w różnych okresach. Badania archeologiczne wykazały, że ośrodki udomowienia bydła znajdowały się w Mezopotamii (obszar dzisiejszego Iraku i Syrii), Indiach oraz w Egipcie. Udomowienie bydła w Azji nastąpiło 8-9 tysięcy lat temu; w Afryce 3-4 tysiące lat p.n.e., a w Europie 2 tysiące lat p.n.e. Początkowo bydło stanowiło głównie siłę roboczą i źródło mięsa, dopiero ok. 1 tys. lat p.n.e. zaczęto wykorzystywać mleko. Podwaliny nowoczesnego chowu bydła stworzyli w XVIII w. w Anglii R. Bakewell i bracia R. i C. Colling, wprowadzając metody selekcji zwierząt hodowlanych i ich planowego kojarzenia. Bydło domowe hodowane w Azji pochodzi od bawołu domowego, jaka, bantenga i gaura. Samce tura były zwierzętami o masywnym przedzie, silnych kończynach, potężnych rogach, umaszczeniu ciemnobrunatnym i osiągały 2 m wysokości w kłębie. Udomowione bydło w Europie już w neolicie było znacznie mniejsze. Buhaje i krowy miały około 125 cm w kłębie, woły około 135 cm.

Obecne bydło jest znacznie mniejsze i o delikatniejszej budowie, odznacza się szybszym tempem rozwoju, wcześniej osiąga dojrzałość fizyczną i płciową. Jest lepiej umięśnione, przy czym mięso z niego jest smaczne i soczyste, a mleczność krów rekordzistek dochodzi do 20 tys. kg rocznie, podczas gdy turzyce produkowały tylko tyle mleka, ile potrzeba było do wykarmienia cielęcia.

Nie żeby coś, ale tura to bym się chyba nawet i ja bała. :-o

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii Ciekawostki :)

 

Tags: , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Julia

    11 lipca 2014 o 14:06

    Szkoda, że tury już wymarły ;c

     
    • Kocham krowy

      11 września 2014 o 18:46

      może kiedyś naukowcy przywrócą im życie, kto wie..